













Hjälp ditt barn att stanna i boken!
Läsning är den första stora, tankemässigt krävande utmaningen ett barn måste ta sig an i livet. Det barnet tidigare lärt sig har skett genom härmning. Läsningen är mer kognitivt utmanande och kräver självständighet på ett helt nytt sätt. Det är alltså inte konstigt att barn visar lite motstånd ibland till läsning.
När skärmar dessutom konkurrerar om lust och tid kan det bli extra utmanande. Men det är så värt att som förälder anstränga sig kring eftersom goda läsvanor ju rustar barnet för hela livet på så många sätt!
De här tipsen är användbara för att öka läsmotivation hos barn i alla åldrar. Men kanske är de mest användbara då barnet kommit upp i iallafall mellanstadieålder och kanske kommit av sig eller inte alls kommit igång med att läsa böcker på egen hand.
Läslov hos
Amos och Vilda
HÖSTLOV ÄR LÄSLOV! ÅRETS TEMA ÄR SPÄNNING MEN ÄVEN IDROTT OCH LÄSNING.
Hos Amos och Vilda händer spännande saker! I höstboken, som lämpar sig väl för högläsning, följer vi barnen ute i skogen. De tar in naturens höststämning, plockar ätbart både i skogen och trädgården och lagar mat. Men vartefter höstmörkret sänker sig kryper en märklig känsla sig inpå Amos. En känsla han inte riktigt är bekväm med. Mystiska saker händer hos Amos och Vilda! Klicka på boken och läs tillsammans!
Läslov arrangeras och drivs av den ideella föreningen Läsrörelsen. Syftet är att få barn och unga att läsa. Läsningen som ju är så viktig för ett rikt språk, skolframgång, livslångt lärande och ett rikt liv!
Kom och läs med mig!
Det är aldrig för sent att börja högläsa för ditt barn. Och läser du redan för barnet så fortsätt! Barn i alla åldrar, även när de själva börjat läsa, gillar högläsning om valet av text känns roligt, spännande och intressant – allra helst för er båda.
När man pratar om läsning kanske skönlitterära böcker är det första man kommer att tänka på. Men det finns många olika slags texter. Variera gärna påhittade historier med faktaböcker om spännande ämnen eller läs en tidning tillsammans. Tänk också på att text finns i många fler medier än bara som tryckta bokstäver på papper. Internet och appar som erbjuder sagor kan öppna nya världar på ett lättsamt sätt. Och att lyssna på ljudböcker är toppen! Det finns en uppsjö barn- och ungdomsböcker som är inlästa där t ex hastigheten på uppläsarens röst går att styra. Gör en gemensam utflykt till närmsta bibliotek och låt ditt barn välja det ni tar med er hem.
Varför ska jag läsa för barnet, undrar du kanske? Du som som förälder bär självklart inte ensamt ansvar för ditt barns språkutveckling. Det är helt sant att förskolan och skolan såklart gör massor för att stimulera barnets språkutveckling. Men om barnet även får lära känna böcker hemma tillsammans med sina föräldrar får barnet en extra bra start in i skriftspråkets värld – som är så betydelsefullt i vår värld!
Förutom att ni gör något trevligt och mysigt tillsammans är du med och påverkar alla de här bra sakerna när du läser för barnet:
- Barnets ordförråd ökar.
- Barnet lär känna hur skrivet språk är uppbyggt och fungerar.
- Barnet lär sig hur man praktiskt använder en bok, t ex hur man vänder blad, att man läser från vänster till höger och andra färdigheter som är bra att ha inför att barnet ska bli en självständig läsare.
- Läsningen öppnar för nya samtalsämnen som hjälper barnet att förstå, tolka och sätta det lästa i nya sammanhang. Det är språkutvecklande!
- Läsningen öppnar fantastiska fantasifulla världar och ger barnet ny kunskap.
- Barnet blir bättre på att använda språket vilket är grunden i ett demokratiskt samhälle.
- Läsning ger barnet förutsättningar för ett livslångt lärande och ett rikt liv.
Kom ihåg! Börja på ett sätt som känns bekvämt och trevligt och som passar familjelivet. Kanske en mysig stund hemma i soffan eller vid läggdags?