Servera lammburgaren med rotfruktsfrites, grov ketchup och tryffelmajo.
Grov ketchup
1 liten gul lök
1-2 msk socker
1 burk krossade tomater
3 hela nejlikor
0,5 dl äppelcidervinäger
Majonäs
1 ägg
1 msk senap
1 msk vinäger eller citronsaft
1 tsk salt
0,5 tsk socker
0,5 tsk vitpeppar
5 dl neutral olja
smaksättning: några droppar tryffelolja
lammfärs
surdegsbröd
rotsaker, t ex potatis, morötter, sötpotatis, palsternacka
tomat
sallad
saltgurka eller inlagd gurka
Grov ketchup: Fräs finhackad lök i olja i en kastrull på medelvärme. Strö över socker och låt löken karamelliseras. Häll sedan över krossade tomater, tillsätt nejlika och äppelcidervinäger. Låt ketchupen koka ihop i 15-20 min på medelvärme. Smaka av med salt, peppar, mera socker och vinäger om det behövs. Mixa eventuellt ketchupen med stavmixer till önskad konsistens. Häll upp på en ren burk och låt svalna. Ketchupen håller länge i kylen, säkert ett par månader.
Majonäs: Knäck ägget i en mixer och tillsätt senap, vinäger, salt, socker och peppar. Mixa. Droppa sakta ner oljan i mixers rör medan mixern går. På slutet går det bra att hälla oljan i en tunn stråle. Om oljan tillsätts för snabbt skär sig majonäsen och man måste börja om med ett nytt ägg. Ta ca 1 dl majonäs, häll i en skål och smaksätt med några droppar tryffelolja.
Sätt ugnen på 220 grader. Skär rotfrukterna i stavar, lägg i ugnsform och ringla olivolja över, salta och peppra. Ugnsrosta i 25-30 min. Forma lammfärsen till biffar och stek eller grilla dem. Salta och peppra.

