Du behöver:
Ugn: 180 grader
1 kg tjocka revbensspjäll, räcker till ca 4 personer
1 dl tomatpuré
3 msk honung
3 msk vinäger
3 msk ljus soja
1 dl vatten
1-2 tsk stött nejlika
salt och peppar
ev 1 tsk liquid smoke
potatis
olivolja
salt
äppelmos
pepparrot
Amos och Vildas recept innehåller inte alltid måttangivelser. Den främsta anledningen till det är att vi inte tänker på mat på det sättet, inte heller lagar vi mat så. Ett recept är en utgångspunkt att finna inspiration ifrån. Testa och smaka dig fram till vad du och din familj tycker är gott och vill äta mer eller mindre av. Det ger frihet, lust och kreativitet i köket!
1. Lägg revbenen i en ugnsfast form, salta och peppra.
2. Blanda ihop tomatpuré, honung, vinäger, soja, vatten och nejlika. Bred blandningen över revbenen och täck formen med aluminiumfolie eller en plåt.
3. Ställ in i ugnen och låt stå i minst 1 timme. Känn på köttet om det är mört. Det kan stå i ugnen upp till 2 timmar. Den sista kvarten kan man ta av det som täcker formen så revbenen får lite färg på ytan.
4. När revbenen är klara kan de stå på spisen under folie och vila. Vrid upp ugnstemperaturen till 220 grader och baka potatishalvor med olivolja och salt.
5. Äppelmos med lite riven (eller från tub) pepparrot är gott till. På hösten gör jag alltid helt osötat äppelmos, endast äpplenas naturliga sötma tycker jag räcker. Och den naturliga smaken tillsammans med pepparrot till detta kött är fantastiskt gott!
Servera gärna en grön sallad till!

