Det här är två snabba såser som passar bra en vardagskväll. Den vegetariska är överraskande god i sin enkelhet med morötter, röda linser och tomat. Den andra med bacon och svamp är något som går hem hos de flesta. Skär upp lite grönsaker och ta fram en bit parmesan - måndagsmiddagen är klar!
Svamp- och baconsås
svamp
bacon
vitlök
grädde
mjölk
buljong, t ex höns- eller grönsaks-
örtkryddor, t ex basilika och oregano
salt och peppar
Koka pasta!
Fräs skivad svamp, strimlat bacon och vitlök i en stekpanna med höga kanter. Häll på grädde och späd med mjölk eller vatten. Krydda med ett par buljongtärningar, torkade eller färska örtkryddor och salt och peppar. Låt koka ihop en stund och smaka av med mera kryddor om det behövs.
Morot-, tomat- och linssås
några morötter
vitlök
krossade tomater eller körsbärstomater på burk
några matskedar röda linser
creme fraiche
grönsaksbuljong
örtkryddor, t ex basilika och oregano
salt och peppar
Koka pasta!
Fräs rivna morötter och pressad vitlök mjukt i olivolja en stund. Häll på tomater, tillsätt linser, creme fraiche, grönsaksbuljong och torkade eller färska örtkryddor. Späd ev med vatten. Låt småkoka under lock tills linserna är helt mjuka. Rör om då och då. Smaka av och servera med pasta.

