Gravad lax är toppen att ha färdigt i kylen. Det är väldigt enkelt att grava själv och laxen håller upp till en vecka i kylskåp.
Till en laxsida som väger mellan 1-1,5 kg blandar man 1 dl socker med 0,75 dl finsalt, 1 msk grovt mortlade vitpepparkorn och 1-2 dl grovt hackad dill. Dela laxsidan i två delar och bred blandningen över båda sidorna. Lägg sedan ihop dem med köttsidorna mot varandra. Lägg laxen i dubbla plastpåsar och sedan i en djup tallrik eller en ugnsform. Ställ kallt i 2 dygn. Vänd på laxen 1-2 gånger per dag.
Ta sedan ut den ur plastpåsen, skölj hastigt bort salt- och sockerblandningen under kallt vatten och torka den med hushållspapper. Skiva laxen tunt och förvara kallt. Ta bara fram så mycket lax som beräknas gå åt, åt gången, så håller laxen längre.
Här serveras laxen väldigt enkelt med en stor sallad och en sås gjord på creme fraiche, lite fransk senap, en gnutta socker och hackad dill. Servera med bröd!

