fläskfärs
ägg (1 ägg per 500 g färs)
ströbröd (1-2 msk per 500g färs)
gul lök
lökpulver
salt och vitpeppar
smör
vitkål
sirap
champinjoner
grädde
mjölk
köttbuljong
lingon
kokt potatis
Amos och Vildas recept innehåller inte alltid måttangivelser. Den främsta anledningen till det är att vi inte tänker på mat på det sättet, inte heller lagar vi mat så. Ett recept är en utgångspunkt att finna inspiration från. Testa och smaka dig fram till vad du och din familj tycker är gott och vill äta mer eller mindre av. Det ger frihet, lust och kreativitet i köket!
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda färs med ägg, ströbröd, finhackad gul lök, lökpulver, salt och vitpeppar. Ställ åt sidan.
Skär kålen grovt och stek i smör på medelvärme tills den fått fin färg och börjat mjukna. Tillsätt då lite sirap. Salta och peppra. Smaka av och justera mängden sirap.
Lägg ett tjockt lager kål i en ugnsfast form eller stekpanna som går att ha i ugnen. Tryck sedan ut färsen ovanpå kålen. Avsluta med ett lager kål ovanpå färsen. Gratinera i 180 grader varm ugn i ca 30 min. Kontrollera att färsen är helt genomstekt.
Häll mjölk, grädde, skivande champinjoner och buljong i en kastrull. Låt koka upp, sänk värmen. Smaka av med salt och peppar. Red ev såsen med lite maizenaredning.
Servera kålpuddingen med kokt potatis, lingonsylt och champinjonsås.

