Degen till pizzabrödet sätter man på morgonen eller kvällen innan. Det är mycket enkelt och tar inte mer än 5 minuter. Brödet gör också att familjen accepterar att det "bara" är soppa till middag, som dessutom är vegetarisk. Servera grönsaker till också.
Till 1 plåt
5 dl ljummet vatten
9 dl vetemjöl
25 g jäst
2 tsk salt
passerade tomater
vitlök
basilika
riven ost
kokt skinka
Soppa till 4-6 pers
2 burkar krossade tomater
5 morötter
1 gul lök
grönsaksbuljongtärning
2,5 dl kokosmjölk
Blanda ut jästen och saltet i vattnet. Blanda sedan ner mjölet tills det blir en sammanhållande deg. Den behöver inte knådas. Plasta bunken och låt stå i rumstemperatur minst 2 timmar eller över natten/dagen.
Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Häll på passerade tomater, pressa över vitlök och torkad basilika, lite salt och peppar.
Fördela sedan riven ost och strimlad skinka över pizzan och grädda i ugnen, 250 grader, i ca 25-30 minuter.
Under tiden pizzan gräddas skalar man morötter, skär dem och löken grovt och lägger det i en gryta tillsammans med krossade tomater och kokosmjölk. Späd med vatten så att det täcker. Tillsätt 1-2 grönsaksbuljongtärningar.
Koka soppan tills morötterna är mjuka. Mixa, smaka av med salt och peppar och kanske en liten gnutta socker.
Skär upp färska grönsaker och servera med varm soppa och härligt pizzabröd!

