
Det behövs inget recept. Principen är att ta tillvara all frukt trädet ger. Det är lättare att motivera sig att plocka fallfrukt och acceptera äpplen som är lite skadade om man har ett litet, nytt träd som vi har hos Amos och Vilda. Då blir vartenda äpple värt så mycket. Tänk om vi kunde tänka så kring varje äppelträd som finns. Att det ger oss värdefull mat! Så slipper vi köpa frukt i butik som transporterats långt över kanske hela världen. Ta vara på det som finns nära!
Samla frukt tills det finns tillräckligt att göra en sats äppelmos av. Skölj äpplena, skär bort det som är skadat, dela i mindre bitar och lägg i en gryta. Häll på lite vatten i botten för att det inte ska bränna och koka upp under lock. Koka tills äpplena är sönderkokade. Sila genom durkslag med hjälp av en ballongvisp. Smaka på moset! Behövs verkligen socker? Ta inte mer än nödvändigt. Kanske räcker det med lite vanilj?
Häll upp i behållare och frys moset. Det klarar sig ett par veckor i kylen men inte längre innan det börjar mögla pga den låga sockerhalten. Jättegott på gröten eller i en skål med eller utan lite mjölk.