top of page

Bönor - växtrikets protein

Hos Amos och Vilda tycker vi om att laga mat med bönor, ärter och linser. Man kan laga så mycket gott med dem, de är hälsosamma och billiga. Det finns ju färdigkokta på burk eller kartong och det är klart att det är smidigt att ha hemma men allra bäst är att koka själv. Bönorna får en bättre konsistens och det är mycket mer prisvärt! 

Det är prisvärt att köpa bönor och linser i butiker som säljer mat från Mellanöstern eller Sydostasien. Ja, självklart är det bästa att köpa svenska bönor och ärter! Blötlägg dem i vatten över natten och sjud dem sedan försiktigt i nytt vatten med ett par lagerblad och några pepparkorn. Man kan även tillsätta en bit chili och vitlök om man vill men om man smaksätter dem mer neutralt kan man sedan välja smaksättning beroende på vilken rätt man tänker laga.

 

Det finns de som säger att man inte ska salta kokvattnet för då blir skalet hårt eller att man ska tillsätta lite bikarbonat för att göra bönorna mer lättsmälta. Det kanske stämmer men väljer man att koka utan något av det brukar resultatet ändå bli bra. Det viktiga är att man passar dem så de inte blir överkokta.


Häll av kokvattnet och låt bönorna svalna lite innan de hälls upp dem i en plastpåse som sedan förvaras i frysen. Det är smidigt att kunna ta fram exakt så mycket bönor man vill ha och det går snabbt att tina dem. 

Om man vill göra falafel (libanesiska kikärtsbollar) behöver man enbart blötlägga kikärterna. De ska alltså inte vara kokta när man gör falafel.

Linser är bra att alltid hemma - röda, gröna och svarta beluga. De behöver nämligen inte blötläggas utan används i matlagningen direkt. 

5 maträtter med bönor som brukar gå hem hos barn:

- Pastasås med röda linser, morot och creme fraiche

- Bönröra med svarta bönor, tomater, spiskummin, paprika och creme fraiche

- Bönstroganoff

- Böngryta med kanel och paprika

- Falafel

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube

© 2025 Amos & Vilda

Proudly created with Wix.com

bottom of page