
6 st baguetter
Pooish/Fördeg
50 g vatten
50 g vetemjöl
4 g färsk jäst eller 2 g torr jäst
Baguetter
660 g vatten
1 kg vetemjöl, gärna ekologiskt
10 g färsk jäst eller 5 g torr
100 g poolish eller bubblande vetesurdeg
20 g salt
Poolish/fördeg
Blanda vatten, mjöl och jäst till en jämn smet i en bunke. Plasta och låt stå och jäsa i 4-6 timmar. När fördegen är bubblig är den klar att baka med.
Baguetter
Blanda vatten med vetemjöl tills allt mjöl sugits upp av vattnet och låt stå övertäckt i 30 minuter.
Blanda sedan ner jästen, fördegen eller surdegen och saltet.
Knåda degen i ca 5 minuter eller tills den blivit smidig och slutat kladda. Ev kan man behöva lite mjöl på händerna medan man knådar.
Dra ut en av kanterna på degen och vik den delen mot mitten. Vrid degen ett kvarts varv och dra ut den kanten och vik in mot mitten. Fortsätt så tills hela degen är utdragen och vikt.
Lägg degen i en skål, täck med plast och låt jäsa i 1 timme.
Ställ sedan in skålen i kylen, 4 grader C, och låt stå minst 12 timmar. Nu mognar degen och utvecklar smak och konsistens.
Ta fram degen ur kylen och låt den stå tills den är rumstempererad. Det kan ta några timmar beroende på hur varmt man har hemma.
Dela degen i 6 bitar. Platta försiktigt ut varje del till en rektangel.
Forma baguetter genom att vika den övre kanten mot mitten och platta till. Gör det två gånger. Sista gången viks överkanten mot den undre kanten. Platta till med handflatan och rulla sedan till en baguette.
Lägg baguetterna på välmjölade handdukar. Låt en bit handduk ligga mellan varje baguette så de inte fastnar i varandra. Låt jäsa 45 minuter.
Sätt ugnen på 275 grader.
Stjälp försiktigt upp tre baguetter per ugnsplåt. Pudra dem lätt med mjöl och skåra med rakblad eller vass kökskniv.
Förbered en kopp med vatten att slänga in i botten på ugnen.
Sätt så fort det går in en plåt med baguetter i ugnen och släng samtidigt in lite vatten i botten av ugnen. Stäng luckan snabbt så att så lite värme som möjligt släpps ut.
Grädda i 13-15 minuter.
Låt baguetterna svalna på galler.