
Receptet ger 3 stora limpor
Recept på rågsurdeg här.
6 dl rågsurdeg, bubblande
1 l råg- eller vetekross
1 l grovt rågmjöl
15-16 dl vatten
1 l vetemjöl
1 dl mörk sirap
2 msk salt
2 dl linfrö
3 dl solroskärnor
smör till toppen på bröden




Rör ihop alla ingredienser så att allt blir väl blandat.
Häll degen i 3 st väl smorda eller bakplåtspappersklädda formar.
Blöt händerna och tryck till smeten i formarna så att ev luftbubblor försvinner.
Jäs övertäckt på dragfri plats i ca 12 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader. Stick bröden med en provsticka ända ner i botten, ca 20 gånger. Det gör att bröden håller ihop vid gräddning.
Grädda i 75 min. Smörj brödskorpan med lite smör så att den mjuknar.
Låt bröden svalna helt eller vänta till nästa dag innan de skärs upp.
Bröden går utmärkt att frysa och förvaras i plastpåse.
