top of page

Choucroute - Fransk köttgryta med surkål



6-8 portioner


1 kg kött och korv, t ex fläskkarré, kycklinglårfilé, kassler, färsk chorizo eller annat kött och korvar man har hemma

600 g surkål

några morötter

en gul lök

några vitlöksklyftor

3-5 dl vitt vin, torrt, gärna en Riesling från Alcace

2 buljongtärningar eller ett par matskedar flytandet buljong

3 lagerblad

10 svartpepparkorn

6 stora potatisar

  1. Sätt ugnen på 150 grader.

  2. Skär köttet i mindre bitar men inte för små, ca 3-5 cm är lagom.

  3. Skala vitlök, morötter och lök och skär i stora bitar. Vitlöken kan vara hel.

  4. Lägg surkålen i botten av grytan. Sedan lök, morötter och vitlök. Lägg därefter på köttet.

  5. Smula buljongtärningarna över och tillsätt även lagerblad och pepparkorn.

  6. Täck sedan grytan först med vin och fyll upp med vatten om det behövs så att köttet precis täcks av vätska.

  7. Sätt på locket på grytan och ställ in i ugnen.

  8. Tillaga i minst 2 timmar. Sänk ev värmen efter någon timme om det bubblar mycket. Lyft på locket och titta.

  9. Skala potatisen och skär i halvor. Lägg potatisen överst i grytan, sätt på locket och tillaga minst 30 minuter till. Känn på potatisen att den är genommjuk.

  10. Servera med grov senap, gärna en osötad fransk.

  11. NJUT!

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube

© 2025 Amos & Vilda

Proudly created with Wix.com

bottom of page