
32 st
1 liter mjölk eller vatten
5 dl havregryn
5 dl äppelmos, osötat
80 g jäst eller motsvarande mängd torr
2 msk salt
5 dl dinkelmjöl, fullkorn
2 l vetemjöl
Dag 1, kväll
Blötlägg havregrynen i mjölken eller vattnet i en stor bunke och låt stå framme i rumstemperatur över natten.
Dag 2, morgon
Blanda ner äppelmos, jäst och salt i havreblandningen. Se till att jästen löser sig ordentligt.
Blanda sedan ner dinkelmjölet och rör ut det. Arbeta in vetemjölet lite i taget så degen blir jämn.
Häll ev ut degen på mjölat bakbord och knåda den en stund så den blir smidig.
Låt jäsa i minst 2 timmar. Helst dragfritt och varmt.
Baka ut rutor genom att dela den stora degen i 4 mindre bitar. Forma varje mindre bit till en rektangel. Skär rektangeln i 8 jämnstora bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Här går det att ställa in i kylen för att kalljäsa över natten om man vill.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden i 12-14 minuter. Låt svalna på galler.