top of page

Havrefrallor med fullkornsdinkel och äppelmos

32 st

1 liter mjölk eller vatten

5 dl havregryn


5 dl äppelmos, osötat

80 g jäst eller motsvarande mängd torr

2 msk salt

5 dl dinkelmjöl, fullkorn

2 l vetemjöl

Dag 1, kväll

Blötlägg havregrynen i mjölken eller vattnet i en stor bunke och låt stå framme i rumstemperatur över natten.


Dag 2, morgon

  1. Blanda ner äppelmos, jäst och salt i havreblandningen. Se till att jästen löser sig ordentligt.

  2. Blanda sedan ner dinkelmjölet och rör ut det. Arbeta in vetemjölet lite i taget så degen blir jämn.

  3. Häll ev ut degen på mjölat bakbord och knåda den en stund så den blir smidig.

  4. Låt jäsa i minst 2 timmar. Helst dragfritt och varmt.

  5. Baka ut rutor genom att dela den stora degen i 4 mindre bitar. Forma varje mindre bit till en rektangel. Skär rektangeln i 8 jämnstora bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Här går det att ställa in i kylen för att kalljäsa över natten om man vill.

  6. Sätt ugnen på 250 grader.

  7. Grädda bröden i 12-14 minuter. Låt svalna på galler.

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube

© 2025 Amos & Vilda

Proudly created with Wix.com

bottom of page