
4 portioner
500 g färs, gärna fläskfärs eller blandfärs men annan färs går också bra, t ex nötfärs eller något vegetariskt eller veganskt alternativ
1 ägg
3 vitlöksklyftor, pressade
2 msk riven ingefära
salt, peppar och en gnutta socker
1 dl ketchup
1 dl socker
1,5 dl vinäger, vitvins- eller rödvins-
0,5 dl ljus soja
lite vatten
0,5 msk maizenaredning
jasminris
stekta grönsaker, t ex rödkål, morötter, gröna bönor
Blanda färsen med ägget, vitlöken och ingefäran. Salta, peppra och tillsätt en nypa socker. Rulla färsen till köttbullar med blöta händer.
Stek köttbullarna i lite olja tills de är genomstekta.
Blanda ketchup, socker, vinäger och soja i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och rör om tills sockret smält.
Smaka på såsen. Om den känns tjock och smakar starkt kan man späda med vatten till önskad smak och konsistens. Red ev av såsen på slutet med lite maizenaredning.
Häll såsen över köttbullarna och låt koka ihop ett par minuter.
Servera till klibbigt ris och stekta grönsaker. Mums!