
Det här receptet är en variant på Farmhouse on Boones "Sourdough cinnamon rolls"
2,5 dl bubblande vetesurdeg, recept och tillvägagångssätt finns här
2,5 dl vatten
2 dl kokosolja eller smält smör
2 dl honung, eller 1 dl honung och 1 dl socker
4 ägg
18 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk salt
150 g smör, rumstempererat
2 msk kanel
1 dl råsocker
sytråd eller kökssnöre
1 dl vispgrädde
Blanda surdeg med vatten, kokosolja eller smör, honung/socker och ägg i en stor bunke.
Mata ner vetemjöl, lite i taget, och blanda till en deg. Den blir ganska kladdig.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den förhand alternativt i en köksmaskin i ca 5 min eller tills degen börjar gå ihop och kännas mindre kladdig.
Mjöla bunken och lägg tillbaka degen. Täck med plast och låt degen fermentera i 12 timmar. Det går bra att låta den stå framme i rumstemperatur alternativt i kylskåp.
Nästa dag: Ta ut smöret ur kylen så det blir rumstempererat alternativt mikra det på upptining så det blir mjukt men inte smälter.
Sätt ugnen på 180 grader.
Strö över bakpulver och salt över degen och knåda in detta i 5 minuter.
Kavla sedan ut degen på lätt mjölat bakbord till ca 1,5 cm tjocklek.
Blanda det mjuka smöret med kanel och råsocker och bred ut fyllningen jämnt över degen.
Rulla sedan ihop degen med hjälp av en degspade.
Klipp en bit tråd eller snöre, dra snöret under bullrullen och skär av en ca 5 cm bred bulle genom att dra trådändarna mot varandra så de skär av bullrullen. Det går att använda kniv också men då pressar man lätt ihop rullen. Det blir finare snittyta och finare bullar om man använder tråd.
Lägg bullarna i en smord ugnsform och ringla precis innan gräddning över vispgrädde.
Baka 25-30 min.

