
Fyll med t ex rökt lax, färskost och örter eller en riktigt god ost, skinka och grönsaker.
Ugn 225 grader
ca 30 st
50 g jäst1 l vatten, ljummet, ca 37 grader
1 dl sirap
1 msk salt
3 dl grahamsmjöl
22 dl vetemjöl
1 uppvispat äggfrön eller kryddblandning att strö på
1. Lös jästen i vattnet. Tillsätt sirap och salt.
2. Rör ner mjölet lite i taget till det bildats en sammanhållen deg. Degen behöver inte knådas.
3. Låt jäsa i rumstemperatur i 1,5-2 timmar eller i kylskåp över natten.
4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 30 jämna bitar. Rundriv, d v s forma en jämn boll mot underlaget. Gör ett hål i mitten av degbollen.
5. Sätt på ugnen och vispa upp ett ägg med lite vatten i en skål.
6. Koka upp vatten i en vid kastrull eller traktörpanna. Koka 4-5 bagels åt gången i 2-3 minuter. Lägg på plåt.
7. Pensla bagels med uppvispat ägg och strö valfria frön eller kryddblandning ovanpå.
8. Grädda i ugn, ca 12-15 minuter eller tills bröden fått fin färg.
9. Låt svalna, ät och njut!