top of page

Lammstek med Karl Johansvampsås och potatiskaka

4 personer

800 g lammstek i skivor

800 g potatis

svamp, valfri sort, gärna Karl Johan eller trattkantareller

3 dl grädde, ev blandat med mjölk

buljongtärning, grönsaks- eller kött-

smör och olja att steka i

  1. Sätt ugnen på 150 grader.

  2. Hetta upp en stekpanna, lägg i smör och olja och bryn köttet så det får fin färg på båda sidor. Salta och peppra. Lägg över köttet i en ugnssäker form, stick in en kökstermometer och sätt in formen i ugnen. När köttet når en temperatur på ca 60-65 grader är det rosa i mitten men inte blodigt. Låt köttet vila utanför ugnen i 5-10 minuter innan servering.

  3. Skölj potatisen och grovriv den. Blanda ner 2 tsk salt. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör och olja. Häll ner den rivna potatisen, platta till med stekspade och dra ner värmen till medelvarmt. Låt potatiskakan steka på ena sidan i 10 minuter. Vänd sedan på den med hjälp av ett lock. Lägg locket ovanpå potatiskakan, vänd på stekpannan så potatiskakan hamnar på locket. Låt potatiskakan glida ner i stekpannan igen och stek klart i ytterligare 10 minuter.

  4. Stek svampen i smör i en kastrull så den får fin färg och blir lite knaprig. Slå över grädde och tillsätt buljongtärning. Salta och peppra efter smak. Låt såsen koka ihop på svag värme en stund.

  5. Servera köttet i strimlor tillsammans med en tårtbit potatiskaka och svampsås.

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube

© 2025 Amos & Vilda

Proudly created with Wix.com

bottom of page