
500 g färska nypon eller 150 g torkade nypon
8 dl vatten
ca 2 dl råsocker, smaka av för rätt sötma
saften från 1 citron
Skölj nyponen och ta bort allt fnas. Det går bra att låta kärnorna vara kvar.
Lägg nyponen i en kastrull och häll på vatten. Låt koka upp, sänk värmen till svag och låt sjuda i ca 20-30 minuter eller tills nyponen är ordentligt mjuka.
Mixa nyponröran med en stavmixer men inte för länge. Kärnorna ska inte gå sönder.
Passera puréen genom en grovmaskig sil.
Koka sedan upp puréen på nypon igen tillsammans med socker och citronsaft.
Låt marmeladen koka på låg värme i 20 min. Smaka av med mer sötma och syra om så önskas.
Häll upp på rena glasburkar.
Förvara kallt. Marmeladen bör hålla minst 2 månader om den förvaras kallt och inte står framme för länge i rumsvärme.