
4 limpor
200 g smör eller neutral olja
0,5 dl honung eller socker
1,2 liter vatten
500 g vetesurdeg, bubblande och aktiv
20 g salt
2200 g vetemjöl, ev kan 150 g mjöl ersättas med ett fullkornsmjöl
1 ägg
vallmofrö
Gör gärna degen i en degmaskin men det går att göra för hand också.
Blanda ut smöret och honungen i vattnet. Blanda ner surdegen.
Tillsätt salt och rör om.
Vänd sedan ner mjölet lite i taget och se till att allt mjöl absorberas av vätskan.
Knåda degen i maskin eller för hand. Ca 10 min eller tills degen känns slät och homogen och inte lika kladdig längre.
Klä fyra avlånga bakformar med bakplåtspapper och pensla papperet med lite olja.
Dela degen i fyra lika stora bitar. Forma varje degbit till en avlång form och lägg dem i varsin form.
Låt jäsa i rumstemperatur i 10-12 timmar.
Sätt ugnen på 175 grader.
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vallmofrö.
Grädda i ca 40-45 min.
Låt svalna helt innan brödet skivas upp.