
Otroligt lättbakat bröd som kan varieras i det oändliga. Nedan finns ett grundrecept men mjölsorter kan varieras precis som att det går att tillsätta nötter, frön, torkad frukt.
Tillsätt valnötter och byt ut en tredjedel av mjölet för att göra valnötsbröd. Eller tillsätt torkade aprikoser och hasselnötter och lite honung. Eller tillsätt havregryn och strö solroskärnor ovanpå...fantasin är det som sätter gränserna.
Om man vill ha brödet lite grövre går det bra att byta ut ca 1/3 av vetemjölet mot grövre mjöl. T ex rågsikt blandat med grovt rågmjöl, havregryn, fullkornsvetemjöl, grahamsmjöl eller annan mjölblandning.
Ugn 250 grader
1 stor limpa
Grundrecept:
10-25 g jäst (beroende på hur länge degen kan jäsa)
1 msk salt
5 dl ljummet vatten
9 dl vetemjöl
1. Lös jästen i vattnet, tillsätt salt och mjöl. Om degen kan stå och jäsa över natten behövs mindre jäst.
2. När det är dags att baka ut och grädda brödet går det bra att bara stjälpa upp degen i en brödform klädd med bakplåtspapper. Eller försiktigt skära degen i mindre bitar och grädda som portionsbröd.
3. Bröden på bilden är en dubbel sats bröd som fick gräddas i två riktigt stora brödformar toppade med vallmofrö. Det blir väldigt gott när man skär i tunna skivor och rostar på morgonen.