
Bröd
12 frallor
2 msk smör
2 msk honung
1,2 dl vatten
2.4 dl mjölk
50 g jäst, färsk eller motsvarande mängd torrjäst
2 tsk salt
9,5 dl vetemjöl
1 ägg, att pensla med
ev sesamfrö, vallmofrö, Everything bagel seasoning
Picklad rödlök
2 rödlökar
0,5 dl socker
1 dl rödvinsvinäger
Rödkålssallad
2 msk honung
1 dl färskpressad citronsaft
1 tsk ingefära, torr, eller 1 msk färskriven
färsk mynta
5 dl finstrimlad rödkål
Kött
150 g färs per person
Bröd
Smält smöret i en kastrull. Sänk värmen och tillsätt honung, vatten och mjölk. Ljumma till 37 grader vid användning av färsk jäst, 45 grader till torrjäst.
Häll blandningen i en skål och tillsätt jästen. Rör runt så jästen smälter.
Tillsätt saltet och rör runt.
Vänd ner vetemjölet lite i taget och bearbeta till en smidig deg på lätt mjölat bakbord. 2-3 minuters knådande räcker.
Lägg degen i bunken, täck med plastfilm och låt jäsa 30 min på varmt ställe.
Stjälp upp degen på bakbordet och dela i 12 lika stora delar. Rundriv - forma - till runda bullar. Lägg bullarna bredvid varandra i en form med bakplåtspapper.
Täck med plastfilmen och låt jäsa ca 15-20 min. Värm under tiden ugnen till 220 grader.
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö ev över några frön eller kryddblandning.
Grädda i 15-20 minuter eller tills bröden har fått fin färg. Låt bröden svalna 10 min innan servering.
Picklad rödlök
Skala och skiva lökarna tunt och lägg i en bunke. Blanda med socker och vinäger. Låt stå och dra en stund innan servering.
Rödkålssallad
Blanda honung, citron, ingefära och finstrimlad mynta i en bunke.
Strimla kålen och vänd ner den i dressingen. Låt stå och dra en stund innan servering.
Sliders
Forma biffar av färsen och stek eller grilla dem. Salta och peppra.
Servera dem i bröd med hemmagjord bbq sås, picklad rödlök och rödkålssallad. Njut!
