top of page

Spenat är lättodlat och rikgivande. De nyaste bladen har nästan en ton av smör, lite senare på säsongen kan man frossa i stora mängder spenat. I paj, som receptet nedan, på en surdegssmörgås med färskost och hemgjort örtsalt eller i sallader med t ex fetaost, blåbär och avokado.

Ugn: 200 grader 

Pajdeg

0,5 kg vetemjöl

1 dl olivolja

1-2 dl vatten

1 tsk salt

3 stora salladslökar eller 1 stor purjolök

2 liter spenat, packad

3 vitlöksklyftor

3 sardellfiléer

olivolja

3 ägg

2 dl grädde

1 dl mjölk

taleggio

1. Blanda mjöl med olivolja och salt och den mindre mängden vatten först i en skål, sedan på arbetsbänk. Degen ska precis gå ihop och vara ganska lättarbetad med ändå fast. Använd så mycket vatten som behövs för att få den så. Låt vila i kylen 1 timme. 

2. Hacka salladslök, spenat och vitlök. Fräs mjukt i olivolja. Tillsätt sardellfiléer på slutet och låt dem smälta. Låt blandningen svalna lite.

3. Kavla ut degen till en halv centimeters tjocklek. Klä en pajform med degen och skär bort eventuella bitar som sticker utanför. 

4. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk och salta och peppra.

5. Häll i spenatfyllningen i pajskalet, sedan ägg- och mjölkblandningen. Lägg till sist på skivad taleggio-ost.

6. Grädda i ugnen i 30-40 minuter.





  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube

© 2025 Amos & Vilda

Proudly created with Wix.com

bottom of page