
Att tänka på: Ät bara svamp du är helt säker på är ätbar. Chansa aldrig! Tillaga svampen ordentligt, minst 20 min. Svamp är hårdsmält och behöver tillagas ordentligt för att kroppen lättare ska kunna hantera den.
ca 4-6 portioner
2 liter färsk svamp, t ex champinjoner, trattkantareller, Karl-Johan-svamp, kantareller
25 g smör
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
3 dl grädde
8 dl mjölk
2 grönsaksbuljongtärningar
2 tsk timjan
salt och peppar
ca 12 st lasagneplattor, gärna med spenat
3 dl riven ost, gärna pecorino eller parmesanost
Sätt ugnen på 180 grader.
Rensa svampen noggrant och lägg den i en kall stekpanna med höga kanter. Sätt på värmen och låt svampen förvällas i sin egen vätska. Dra ner värmen något och fortsätt tillaga svampen tills vätskan kokat bort. Lägg då i en regäl smörklick och stek svampen gyllene minst 10 minuter.
Finhacka lök och vitlök och låt fräsa med svampen tills löken är gyllene.
Häll över grädde, mjölk, tillsätt buljongtärningar och timjan. Låt såsen koka ihop i ett par minuter. Smaka av och salta och peppra ev.
Varva sås och lasagneplattor i en ugnsfast form. Se till så det finns rikligt med sås kvar till översta lagret. Toppa med ost.
Gratinera i ugnen i 25-30 min. Låt stå utanför i ugnen i 5 min så lasagnen sätter sig lite. Tänd ett ljus och njut svamplasagnen med en god sallad och något gott att dricka!

