
Västeråsgurka
lök
dillfrö
senapsfrö
15 g salt per 1 liter vatten
1. Mät upp salt och vatten. Värm lite av vattnet och lös saltet i det. Låt svalna en stund och späd sedan med resten av vattnet.
2. Skölj gurkorna och skär dem eventuellt i skivor eller bitar.
3. Varva gurka, skivad lök, lite dillfrö och senapsfrö i burkar. Häll saltlagen över.
4. Se till att gurkorna täcks av saltlagen. Fyll en platspåse med vatten, knyt igen den och lägg ovanpå gurkorna som en tyngd i burkens öppning.
5. Låt locken stå på glänt och placera burkarna på en bricka eller i en form som kan samla upp vätska som kommer att bubbla över under syrningsprocessen som tar 2-3 dagar. Låt inte gurkorna stå längre för då blir de mosiga.
6. Förvara svalt. Hållbarheten är lång, troligen fler månader. Smaka och lukta!

