
6-8 portioner
2 medelstora gula lökar
2 medelstora zucchini
150 g färska kantareller, eller annan svamp
2-3 klyftor vitlök
smör
1 liter mjölk
5 dl grädde
1 dl vetemjöl
2 dl riven parmesanost
salt, peppar och lite socker
2 paket, á 250 g, färska lasagneplattor
2 bollar, á 125 g, mozzarella
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och finstrimla löken. Hetta upp en stekpanna och stek den på medelvärme i smör tills den är genomskinlig och gyllene i färgen. Salta och peppra den lite. Tillsätt även en gnutta socker.
Skiva zucchinin tunt och stek den i olivolja. Den ska bli lite mjuk och få lite färg. Salta och peppra försiktigt.
Rensa svampen och stek även den i smör tills den fått fin färg. Salta och peppra.
Häll mjölk och grädde i en stor kastrull eller gryta. Vispa ner mjölet i den kalla vätskan. Sätt på värmen på spisen och vispa regelbundet tills såsen precis börjar koka. Sänk då värmen direkt. Salta, peppra och ha i lite socker. Rör ner parmesanosten.
Montera lasagnen genom att i botten av en ugnsfast form börja med ett rikligt lager sås. Varva sedan lasagneplattorna med zucchini, lök och svamp. Se till att ha ordentligt med sås till toppen.
Toppa lasagnen med mozzarellan och grädda i ugnen i ca 30 min. Det går även bra att sänka värmen till 150 grader och låta lasagnen baka långsamt i ca 45-50 min.
Låt lasagnen stå och sätta sig i 10 min innan servering. Servera med en god sallad, gärna med mycket färsk basilika från trädgården och en syrlig vinägrett. Njut!
